Cine a inventat insulina?

Persoanele care au diabet de tip 1 au nevoie sa isi administreze insulina in fiecare zi pentru a putea trai, întrucât corpul lor nu produce acest hormon care ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sânge. Sper deosebire de diabetul tip 1, la persoanele cu diabet tip 2 nivelul de glucoza din sânge poate fi menținut prin dieta si medicamentație corespunzătoare, iar in situatii rare este nevoie de administrarea injectabila a insulinei.

Ce este insulina?

Insulina este un hormon pe care corpul uman îl produce in mod natural, si care are rolul de a controla modul in care carbohidrații din alimente sunt descompuși de organism pentru a produce glucoza, principala sursa de energie pe care celulele corpului uman o utilizează.

Ce se intampla cu diabeticii inainte de descoperirea insulinei?

Inainte de descoperirea insulinei, persoanele diagnosticate cu diabet aveau ca singura optiune dieta săraca in carbohidrați si zahar, insa chiar si urmând aceasta dieta persoanele cu diabet de tip 1 aveau o speranța de viață de aproximativ 1 an după declanșarea si/sau diagnosticarea bolii.

Acesta este motivul pentru care descoperirea insulinei in 1920 a fost una dintre cele mai importante descoperiri medicale ale vremii, milioane de oamenii putând sa beneficieze de acest tratament salvator.

Cine a descoperit insulina?

Fredrick Banting inventatorul insulinei

Insulina a fost descoperita in anul 1920 de un grup de cercetători canadieni conduși de Sir Frederick G Banting, un chirurg de origine canadiana. Impreuna cu Charles H Best si JJR Macleod, iar mai apoi alături de James B Collip, Banting a aflat dintr-un articol de specialitate ca anumite celule ale pancreasului erau responsabile cu producerea insulinei, iar deteriorarea sau distrugerea acestor celule ale pancreasului determinau apariția diabetului de tip 1.

După descoperirea sursei diabetului de tip 1, a urmat cursa savanților de a izola si extrage insulina produsa de pancreas, fara ca aceasta sa fie deteriorata si sa poata fi folosita in tratarea bolnavilor de diabet. Acesta este de fapt marele merit al echipei canadiene, faptul ca au putut extrage insulina intr-o forma stabila si utilizabila, lucru pentru care in anul 1923 echipa canadiana a obținut premiul Nobel pentru medicina.

Nicolae Paulescu si controversele privind insulina

Profesorul roman Nicolae Paulescu a considerat ca echipa de cercetători canadieni a folosit descoperirile sale in domeniu pentru a sintetiza insulina, întrucât el a descoperit anterior substanța produsa de pancreas responsabilă cu apariția diabetului, substanța pe care a numit-o „pancreatina”, insa pe care nu a putut sa o purifice intr-o forma stabila astfel incat sa poata fi folosita la tratarea pacienților cu diabet.

La nivel internațional, o serie de cercetători si membri ai comunității medicale, au recunoscut munca de pionierat a profesorului Paulescu in descoperirea hormonului ce avea sa fie denumit „insulina”, insa Banting si echipa sa raman cei care primesc creditul de a fi inventatorii insulinei in forma pe care astazi bolnavii de diabet o folosesc pentru a isi tine sub control nivelul de glicemie.

Lasă un comentariu