Metode naturale pentru a alunga pisicile

Chiar dacă iubim animalele, fie ele mici sau mari, căței sau pisici, la un moment dat ne putem vedea nevoiți sa căutăm metode prin care sa ținem departe pisicile de grădina noastră sau de plantele la care nu dorim sa ajungă.

Cine dorește sa alunge pisicile din grădina?

Nu trebuie neaparat sa nu iubești pisicile pentru a încerca sa le alungi din anumite locuri, sau zone.

Fiecare persoana poate avea propriile motive penru a încerca sa alunge pisicile din grădina sa. De cele mai multe ori oamenii doresc ca pisicile vecinilor sa nu vina la ele în curte deoarece pisicile deseori folosesc curtea pe post de litiera, lucru atât dezagreabil cât și potențial periculos, cu atât mai mult cu cât pisicile pot fi purtătoarele unor paraziți foarte periculoși precum Toxoplasma Gondi care poate fi transmisă și oamenilor.

Locurile de joaca amenajate cu nisip, sunt de asemenea confundate cu toaleta, iar de cele mai multe ori proprietarii grădinilor care au cutii cu nisip pentru copii (de exemplu în curtea grădinițelor sau a centrelor educaționale), caută metode naturale de a tine departe pisicile de locurile de joaca.

Motanii de cele mai multe ori iei „marchează” teritoriul, fie ca este vorba de plante din grădina, de mobilier sau de „colțul casei”. Un obicei normal pentru feline, dar care însă pentru noi este neplăcut din punct de vedere olfactiv și absolut deloc igienic.

De asemenea pisicile pot dărâma ghivecele cu plante decorative sau pot strica mobilierul de grădina dacă acesta se afla în calea gherutelor lor.

Ce metode naturiste avem pentru a tine departe pisicile de grădina noastră?

De cele mai multe ori proprietarii de curți și grădini caută metode naturiste de a tine departe pisicile de spațiile unde nu se dorește prezenta lor.

Fiindca pisicile, ca orice felina, au un simt al mirosului foarte bine dezvoltat, de cele mai multe ori metodele naturiste de alungare a pisicilor se bazează pe plante și substanțe ale căror miros le deranjează pe pisici și le determina sa ocolească zona în care aceste mirosuri sunt prezente.

Ce mirosuri nu le plac pisicilor?

Dintre mirosurile naturale și ale substanțelor non-toxice, pisicilor nu le place:

 • pisicile nu suporta mirosul de otet
 • nici mirosul de piper nu este pe placul pisicilor, la fel de urat li se pare și mirosul de pudra de ardei iute (chilli)
 • pisicilor nu le place nici mirosul citricelor, fie ca este vorba de portocale, lămâi, lime sau grepfrut, pisicile vor sta departe de aceste mirosuri
 • mirosul de banane, mai ales cele mai coapte, le deranjează pe pisici
 • nici mirosul de menta nu le place pisicilor, fiindcă o recunosc la modul intuitiv ca le face rău, deoarece dacă ar mânca menta, pisicile ar avea probleme cu stomacul
 • desi multi dintre noi adora aroma de cafea proaspăt măcinată, însă pisicile nu o suporta
 • nici uleiurile esențiale nu sunt pe placul pisicilor, fie ca este vorba de eucalipt, arbore de ceai, menta, rozmarin, lavanda sau citrice, pisicile vor sta departe de mirosul lor

Ce remedii naturiste putem folosi pentru a tine pisicile departe de anumite zone din grădina?

 1. La baza plantelor unde nu vreți sa meargă pisicile, puteți presară un amestec de zaț de cafea și coaja de portocala și banana mărunțite. Mirosul nu le place pisicilor și le va alunga din zona plantelor dumneavoastră preferate. Partea și mai buna a acestui „remediu” împotriva pisicilor, este ca amestecul este și un foarte bun fertilizator, care va ajuta plantele dvs. sa fie mai sănătoase, mai viguroase și mai sănătoase.
 2. Pentru a va feri gazonul de „acțiunea” pisicilor și motanilor, puteți folosi uleiuri esențiale amestecate cu apa, și apoi pulverizate pe gazon. Cel mai ușor este sa stropiti gazonul cu o pompa de stropit grădina în care ati pus apa cu uleiuri esențiale (puteți alege ce aveți la îndemână: ulei de eucalipt, ulei de menta, ulei esențial de lămâie sau ulei esențial de lavanda, dacă vreți sa fiți siguri ca veți avea succes puteți folosi mai multe tipuri de uleiuri esențiale în amestecul cu apa). Dacă nu aveți pompa de grădina, puteți folosi un pulverizator manual ca cel pentru spray-ul de geamuri, însă durează mai mult acoperirea suprafetei și cu siguranță veți obosi stropind gazonul. Nu uitați ca la fiecare 7-10 zile este bine sa aplicați din nou soluția de apa cu uleiuri esențiale, sau mai des de atât dacă ploua.
 3. Folositi o soluție din apa și oțet (poate chiar și câteva picături de ulei esențial de lămâie) pentru a șterge suprafața mobilierului de grădina, astfel pisicile nu vor mai fi tentate sa se urce pe masa sau sa zgârie fotoliul din ratan. Apa cu oțet poate fi folosita și pentru fi pulverizată pe gazon dacă nu aveți uleiuri esențiale.
 4. Plantati tufe de menta și de lavanda pe lansa gard, sau puneți câteva ghivece cu aceste plante prin diferite zone ale grădinii dumneavoastră.

Chiar dacă nu are miros, un alt remediu natural care poate alunga pisicile din anumite zone ale grădinii, este apa. Pisicilor nu le place apa, și exista soluții tehnice pe baza de senzor de mișcare, care pulverizează un jet de apa atunci când în zona senzorului se detectează posibila mișcare a unui animal.